divulgació/tallers
El catarisme: la segona edat del cristianisme
Autor: Jordi Bibià
Any 2012
Els primers estadis d'una religió han estat nodrits, en la majoria de casos, pels elements més primigenis de l'home elemental. Aquell que per donar explicació al fet inexplicable, satisfeia el buit del coneixement amb contes, mites i components màgics que l'apropaven amb els déus, forces creadores i móns invisibles als que demanaven protecció. El raó destrià aquells que no eren útils, confeccionant un corpus de creences i ritus que coagularen en una societat en constant evolució, però cercant el mateix aixopluc. Passat l'any 1000, les heterodòxies aniran més enllà, satisfent les inquietuts espirituals i filosòfiques de les noves societats emergents, a mesura de què aquestes maduraven paral·lelament, amb uns canvis substancials en les noves formes de vida que, alliberarien a l'home de l'esclerosi de pensament a la que estava acostumat. En tots els casos, i en el catarisme en especial, es cercà no només una trascendència a la vida, sinó que també un nou valor en els actes quotidians que els feien diferents i realment propers. La seva conducta, recerca filosòfica i religiosa eren sinceres, per això calaren fort en una societat desencantada per la maquinària del clergat romà. Amb el proïsme i sacrifici, prengueren la torxa dels primers cristians, però també correren la mateixa sort: la de ser perseguits pels nous lleons del circ de Roma i pels seus valedors. Malgrat el catarisme ara per ara només apareix en els llibres d'història, encara resta en nosaltres una bona part del seu llegat. Un llegat que no s'anuncia en lletres daurades sinó en les nostres accions. El seu esforç però, no fou en va. Possiblement el món dels homes encara no era prou madur però... ¿Ho seria ara?
FOREN ELS CÀTARS UNS REVOLUCIONARIS?
El catarisme fou una heterodòxia que sorgí i creixé com a resposta a les noves inquietuts de l'home i d'una societat que anunciava i reclamava grans canvis, no només a nivell espiritual i filosòfic, sinó que també fou el detonant i alhora epicentre d'una nova Europa. Molts coincidim en què el moment encara no fou propici aquests canvis. Només uns quants estaven prou madurs i van ser el suficientment atrevits per a canviar la fesonomia europea de la baixa edat mitjana, tot i voler susbtituïr a l'església de Roma, aquests, s'avançaren més enllà de la religiositat. En nosaltres, malgrat el pas dels segles, encara segueixen seduïnt-nos amb la seva fermesa de conviccions. La llibertat i la tolerància aureolen la seva memòria amb una pàtina de genuïnitat que encara ningú no ha superat. L'autenticitat de les seves paraules es mostrava amb les seves obres, aquest fou un dels grans èxits, ben lluny de les aparences i representacions amb les què l'església romana pretenia entronitzar-se i dominar, en un més que discutible pacte amb els poders temporals. Per això, la comunitat dels bons homes fou exterminada, eliminant tota mena de rastre, esborrant-los de les memòries, anatemitzant i distorssionant la seva obra...
3a i 4a part
SORGIMENT I VIDA DEL CATARISME PENINSULAR
El catarisme a l'antiga Corona Catalano-aragonesa i a la resta dels regnes cristians medievals peninsulars. La decantació heterodoxa europea del nord cap al sud, a la recerca d'unes terres més acollidores i propícies per a difondre el seu missatge evangèlic i filosofia, i com no: per a passar desapercebuts aprofitant la vinantesa occitano-catalana. Cercarem les seves passes en la nostra història en la nostra vessant peninsular. Una història que fou compartida, també perseguida i amb el que ens vam comprometre sense igual (la mort de Pere I), tot i que després, el nostre escenari es transformà en un dels més repressors amb l'inqusició i l'integrisme, en aquest cas... catòlic!
Més informació i inscripcions:
Lloc: Providència, 42 (Hotel d’Entitats de Gràcia. Barcelona)
CERCLE D'AGERMANAMENT OCCITANO-CATALÀ (CAOC)
Professor: Jordi Bibià Balada
Hotel Entitats. Providència, 42. 08024 BARCELONA
Import taller: 25€. Preu socis: 23€
Tel : 93 284 36 34 // e-mail: caoc@caoc.cat // web: www.caoc.cat
Etiquetes: septimània càtars bonshomes catarisme occitània