Àlbums de fotos catarisme
Castell de Llordà
EL CASTELL DE LLORDÂ
A la comarca del Pallars Jussà i situat al municipi d'Isona i Conca Dellà, situat en un lloc enlairat i força estratègic, tenim uns dels millors exponents de l'arquitectura castellera residencial del s. XI. El castell de Llordà (Castrum Lordano) fou construït a partir del s. IX esdevenint residència d'Arnau Mir de Tost, mà dreta del comte d'Urgell. Aquest castell hostatjà a més a més d'Arnau Mir de Tost, una guarnició important i també a la població civil. Passà per diverses mans, com varen ser el bisbat d'Urgell, al vescomte Arnau de Cabrera fins a retornar al capítol de la Seu d'Urgell fins a primers del s. XIX. L'any 1980 se'l declarà monument històric artístic i actualment s'han realitzat diverses fases de restauració amb el resultat que actualment veiem.
Presentava tres recintes. En un primer espai veiem les restes de l'església romànica de Sant Sadurní que feia funció de capella del castell i fou seu d'una canònica de la Seu. Era de planta basilical i de tres naus. A peu de la nau sud, perduren les restes d'un imponent campanar. A prop estaria situat el poble primerenc i la guarnició del castell. Tancat per murs, s'accedeix a un segon recinte que, perimetral triangularment, presentava el portal d'accés al castell-palau. En resta una torre que delimitava aquests dos espais. En un tercer espai anomenat recinte sobirà, ens trobem l'edifici de caràcter residencial el qual no ha estat ampliat ni reformat des del s. XII, més enllà de les obres de consolidació d'aquests últims anys.
A gairebé un kilòmetre tenim el poble de Llordà, i pel que sembla no ha tingut massa població tot i que pel nombre de cases, ara en molt mal estat, ens apunten que havia estat força més gran. Havent-lo visitat aquest estiu del 2024, presentava un estat molt descuidat i gairebè tètric. Hi hagueren dues esglésies, la parroquial de Santa Maria i la de Sant Andreu. Al campanar d’espadanya de Santa Maria, encara es conserva allò que coneixem com a “campanar de bomba” al presentar la carcassa d’un obús d’aviació en substitució de la campana.
A gairebé un kilòmetre tenim el poble de Llordà, i pel que sembla no ha tingut massa població tot i que pel nombre de cases, ara en molt mal estat, ens apunten que havia estat força més gran. Havent-lo visitat aquest estiu del 2024, presentava un estat molt descuidat i gairebé tètric. Hi hauria dues esglésies, la parroquial de Santa Maria i la de Sant Andreu. Al campanar d'espadanya de Santa Maria, encara es conserva allò que coneixem com a 'campanar de bomba' en presentar la carcassa d'un obús d'aviació en substitució de la campana.
Ara només resta fer la visita de l’interior.