Àlbums de fotos catarisme
L'església de Sant Martí de Lleida
És un dels edificis cristians més antics de la ciutat. I correspon a una estesa advocació transpirinenca, la de Sant Martí de Tours, força dispersa a casa nostra. La parròquia de Sant Martí ja ens consta en el 1168 —dinou anys després de la derrota sarraïna—, etapa on el seu espai estava ocupat per un barri marcat per l'activitat artesanal. La construcció d'aquest temple és de finals del s. XII, mentre que les obres de la Seu i de Sant Llorenç foren a les primeries del XIII.
Com sabem, un cop conquerida la ciutat, fou repoblada nombrosament per gent procedent de diversos indrets d'Occitània, atrets per unes oportunitats molt favorables en l'àmbit econòmic i productiu. Després, la pressió de les croades contra els càtars, també van afavorir aquesta immigració, bona part de la qual estava estigmatitzada pel catarisme. On més o menys van poder fer una vida tranquil·la dintre de la nova societat urbana lleidatana, destacant, especialment, en la burgesia.
Així doncs, l'església de Sant Martí veié passar i acollí a tota mena de fidels de diferents procedències, i també aquells que tot i no creure, havien de fingir que n'eren devots de l'ortodòxia. Si les seves velles pedres parlessin, segurament ho farien en occità.
L'edifici és modest, i ha sofert nombroses modificacions que han deixat les cicatrius en els seus murs. Actualment forma part de l'espai del Museu de Lleida on realitza diferents exposicions.