Àlbums de fotos catarisme
Ia fira cà tara de Castelló de Farfanya
En Jordi Ventura ens apunta a 'El catarismo en Cataluña', tot parlant d'unes confessions d'Arnau Roger de Miralpeix als inquisidors fra Ferrer i fra Duran sobre les donacions que rebia l'Església cà tara, en aquest cas, a Castellbò. Un d'aquests donants fou Isarn de Castelló, qui després d'haver rebut el consolamentum a Castellbò el 1234 abans de morir llegà el seu cavall als bons homes. Ventura es pregunta si aquest Castelló és el de Farfanya. Sóc l'opinió de què sÃ. Empúries estava massa allunyat d'aquest escenari Pirinenc lleidatà . I és més, Ventura ens diu que Isarn tenia un germà anomenat Guiu, que es negà repetidament a donar el cavall als ancians.
Castelló de Farfanya és un antic municipi de la Noguera, molt a prop de Balaguer, d'uns, encara no, 600 h. El primer que destaca de lluny. Són les restes del castell, amb algunes torres cilÃndriques i l'Església de Santa Maria. Els seus orÃgens ens remunta a l'època musulmana, i es suposa l'existència d'una suda. La fortificació cristiana és datable entre els ss. XII al XV. Ens queda dempeus, el portal d'accés, la torre mestra i algunes estances amb volta de canó. Aquesta fortificació es remunta a l'època dels ilergets, que plantaren cara als romans al darrera dels seus murs.
A llevant del castell observem l'antiga església de Santa Maria que substituÃ, al s. XIV a l'anterior, que era d'estil romà nic. Encara són presents els escuts de Foix i de Navarra que ornen el portal d'estil gòtic del s. XV. D'aquesta església es conserven un parell de retaules. L'un. El podem veure a l'església de Sant Miquel, i l'altre al Museu Episcopal de Vic.
L'església de Sant Miquel fou bastida al s. XIII, i pertany, escultòricament, per la factura del seu portal, a l'escola de Lleida. Aquesta església, la seva plaça i la de la font (a la darrera de l'absis), conformen el centre històric. Encara són presents alguns edificis nobles d'època barroca i renaixentista. A tocar de l'església, tenim l'Ajuntament actual. També, en la mateixa plaça, la casa de la inquisició (amb els escuts dels conestables de Navarra). També veiem el palau del XVII dels Ducs d'Alba.
IMATGES DE LA 1a I DE LA 2a EDICIÓ (Anys 2017 i 2018)