Àlbums de fotos catarisme
Visita a Morella
Morella és una de les poblacions importants de la Corona Catalano-aragonesa de la que es tenen importants notícies, si més no, durant els últims episodis del catarisme conegut. Ens remuntem, especialment, al voltant dels fets del que se suposa fou un dels últims perfectes càtars, en Belibasta. Aquest, sembla ser, que visqué uns 6 anys a partir del 1315, i que presidia les reunions dels bons homes a Sant Mateu, on acudien altres càtars de Catalunya. Segons en Jordi Ventura, a Morella hi vivia el càtars Lluís Fornés, juntament amb Raimonda de Junac, de tal manera que fingien ser un matrimoni amb la finalitat de no aixecar sospites. Tres anys després, arribaria a Sant Mateu, el seu delator, en Sicre, qui es va fer passat per càtar, amb la finalitat d'enganyar-lo i de lliurar-lo a la inquisició. El 1321, amb l'excusa de demanar ajut a la comunitat per a trobar als seus germans i a la seva tia Azalaïs, abandonen Morella en companyia d'altra càtar, Arnau Mauri. Aquests, emprendrien un viatge sense retorn. I en aquest mateix any, en Belibaste seria pres a Tírvia, i cremat a Vila-roja de Termenès. Això suposa la dispersió de la comunitat càtara de Morella i de Sant Mateu a indrets més segurs.
Actualment, Morella és una població de la comarca dels Ports (Castelló) força atractiva pel que fa a la seva història i actual fisonomia. Veureu una vila enfilada en un bon turó que en el seu temps fou encerclat per sòlides muralles, que encara es conserven en una bona part al llarg de cinc kilòmetres i mig i amb les seves setze torres. També és força imponent, a fora del recinte clos, les restes ben visibles de l'aqüeducte de Sant Llàtzer, del s. XIV, del qual en queden dos bons trams. El barri de la Juderia també n'és testimoni de la presència d'aquesta comunitat a la què tant afavoriren els nostres monarques, en especial Jaume I. Impressionant també n'és, la basílica gòtica de Santa María la Major, amb un grup escultòric al seu exterior força interessant i de gran valor artístic. Fou una ciutat forta i rica què Jaume I, sempre tingué en compte i que estava sota la seva única autoritat i jurisdicció.
Ben cuidada i polida en tots els seus aspectes i ben prevista per atendre al visitant. Des d'aquí, us recomano la visita al llarg del seu nucli històric, ben ple d'edificis que presenten el seu medieval aspecte, així com els carrers que mantenen les traces del seu passat gremial. Segons una informació que em donà la Sra. Pilar de l'oficina de turisme, se suposa que la comunitat càtara, estava ubicada a l'entorn de la Placeta dels «Tarrascons». Paraula la qual, sembla descobrir-nos l'orígen dels seus pobladors, de Tarascó, Occitània. El castell és imponent, un petit "Montsegur" arribant per la carretera des d'Alcanyís! Teniu que fer la seva visita tot passant pel claustre de Sant Francesc, on actualment, com en el castell, s'estan fent unes fantàstiques obres de reforma i de reconstrucció. La distància entre Morella i Sant Mateu, supera en molt poc els quaranta-un kilòmetres. Us recomano la seva visita i si podeu l'allotjament. Els preus són molt bons i els serveis de gran qualitat. Un 10 per Morella!!!