Àlbums de fotos catarisme
Iconografia i simbologia II
"La imatge és l'escriptura dels illetrats", digué el papa Gregori el Gran.
La idea del Déu pitagòric:
Amb aquest corrent, s’enceta una nova època en la religió grega. Aquests neguen les imatges dels déus heretades des de la mitologia. Ensenyen que només existeix un sol Déu que manté el món unit per la justícia. Aquest Déu no té aspecte humà ni pensa com nosaltres. El seu cos és una esfera i la divinitat es manifesta en el moviment circular del foc dels astres.
http://thales.cica.es/rd/Recursos/rd97/Biografias/12-1-b-pitagoras.html
Pel catarisme, la antropomorfització de Déu era una idolatria. El seu era un Déu-Verb, oposat a l’Home-Déu. Dels evangelistes, el seu preferit especialment era el de Sant Joan, donat a què aquests es trobaven més còmodes amb les al·legories i el simbolisme. Pels càtars Jesús i Maria no eren d’aquest món, eren vistos com àngels. Jesús, com a Fill de Déu, un missatger. Tots dos, un símbol.
"Hay que suponer que, en un pasado muy lejano, todos los órganos y experiencias fisiológicas, todos sus gestos, tenían una significación religiosa. Cae esto por su propio peso, pues todos los comportamientos humanos los instauraron los dioses o los Héroes civilizadores «in illo tempore»"
MIRCEA ELIADE (1907-1986)
Eliade definí a l'home com a homo symbolicus.

20.8.2010 - El Bruc
Els pel·legrins al seu retorn, havien de tornar amb el testimoni que garantís l’haver fet el “camí”. Els que tornaven de Compostel·la havien de portar una petxina; els que venien de Jerusalem, la palma; i els que venien de Montserrat, tornar amb una creu obrada pels ermitans.
Jordi Bibià

12.7.2008 - Cubells (La Noguera)
A la banda inferior, altra vegada la forma geomètrica que ens recorda a l'estrella de David. A sobre, novament el mateix motiu envoltat de 12 personatges, els quals podrien correspondre als 12 apòstols, les 12 tribus d'Israel, els 12 signes del zodíac, etc. A la part superior, altre motiu geomètric força complexe i ben treballat
Jordi Bibià

18.9.2007 - Talteüll. Al Rosselló
Placa de la Plaça de l'Era de Talteüll. En l'escut de la vila, podem observar a la franja superior 3 petxines. Al centre de l'escut —el que suposo jo— és un pel·licà. La figura del pel·licà fou adoptada tant pels antics cristians com pels càtars. Aquest simbolitza el sacrifici, doncs picotejant-se el pit amb el seu bec, alimenta els seus pollets. Mort i renaixement, com l'au Fènix
Jordi Bibià